Klauni blogují

Interactive Design Conference Prague

Začátkem dubna se pod taktovkou Vaška Stoupy konala Interactive Design Conference Prague. Na její první ročník přišlo 139 lidí a naši klauni u této premiéry nemohli chybět.

Dvoudenní konference měla na programu párty, přednášky, párty a diskuze. Obě párty hodnotím velmi kladně, nicméně co se stane na designerské párty, to tam i zůstane, takže popojedem…

V pátek ráno po cestě do Městské knihovny v Praze jsem přemýšlel, jestli bude konference probíhat v oddělení beletrie nebo sci-fi, ale knihovna překvapila. Za celou dobu jsem nepotkal ani jednu knížku. Seděl jsem v útulném kinosále se zázemím pro 386 lidí. Super místo.

Usaďte se, začínáme

Jazykem konference byla angličtina a programem provázel Michal Andera. Ani jedno mi nevadilo a kvalita obojího byla dobrá.

Konferenci odstartoval Peter Boersma prezentací své kariérní dráhy, kde vysvětloval změny firem i pozic, kterými prošel. Zaujala mě vizualizace jeho UX dovedností, které rozdělil do několika kategorií a na kterých ukazoval jejich změny v průběhu své pracovní historie. Něco podobného by si určitě měl udělat každý designer, protože říct, že mě živý UX je jako tvrdit, že mě živí matematika. Nikdo neví, jestli sčítám položky na kase v supermarketu, nebo řeším Maxwellovy rovnice.

Po každé prezentaci následovala hra dostaň svůj dotaz na vrchol pomocí sli.do. Je to určitě příjemnější a pohodlnější pro všechny strany a priorita otázek je jasná. Minimální skóre otázky bylo -8, takže ne všechny zajímalo všechno.

magera

V následujícím dvojbloku nás nejprve Magera Moon Holton provedla nákupním procesem v Etzy, obdobě českého Fler.cz. Na ní navázal Federico Holgado povídáním o redesignu v Mailchimpu. Na obou prezentacích se mi líbilo, že ukazovali konkrétní problém jednoho produktu a jak se s ním vypořádali.

Po obědě přišla na řadu Anna Howell a uživatelské testování. Toto téma je mi blízké, takže pro mě jednoznačně nejlepší přednáška. Pořád ale moc nevěřím, že připevnit k telefonu rameno s kamerkou je nejlepší řešení testování na mobilních zařízeních.

Nenoste si práci domů, odleťe s ní k moři

Další byl Česko-Slovenský blok prezentací od Ondry Války a Petera Fábora. Aniž bych chtěl snižovat kvalitu softwaru od GoodData, nebo redesign otravných vyskakujících okýnek Avastu, tak nejzajímavěší informací pro mě byla existence coworkingu s ubytováním na Kanárských ostrovech, který provozuje právě Peter. Takže si nenoste práci domů, ale odleťte s ní do Las Palmas.

Poslední přednášku měl Colin Burns. Mluvil o své práci v BBC, kde nevytváří službu pro uživatele, ale publikum.

Páteční program zakončilo rapové vystoupení Vaška Stoupy a losování cen za poskytnutní zpětné vazby. Všechny překvapilo, že první vylosovaný si místo iPadu vybral Pencil 53, což mě přinutilo si najít, co to vlastně je. Jinak já vyhrál láhev rumu, takže děkuji velmi pěkně.

V sobotu byly na programu diskuze v Impact Hub Praha. Já jsem stihl pouze Annu Howell. Ukázala nám jak moderuje uživatelské testování a zodpověděla všechny všetečné otázky. Například maximální počet testování za den, který nevede ke zničení moderátora je tři a reporty nepíšou.

Celkově mi tedy konference přišla velmi povedená. Líbila se mi kvalita řečníků i tematické rozložení jejich prezentací. Vyhovoval mi počet lidí a mile mě překvapila všechny místa, která jsem díky konferenci navštívil, takže díky za to a doufám, že za rok to bude stejně dobrá párty… ehm, teda konference.